Kisu on KaMu

Istuin joskus 80-luvun lopulla Lehmon alabaarissa Riivatun kanssa. Olimme menossa katsomaan Irwiniä Joensuun Karjalantalolle. Pöytään lehahti leveästi virnistelevä mies esittelemään itsensä.

”Kato joo, se on Kontkasen Kisu. Kolilta tulossa, Utraan menossa, rentun ruusu takapenkillä!”, kaveri ilmoitti ja istui pyytämättä pöytään.

Kymmenkunta vuotta meitä vanhempi Kisu oli selvästi rahoissaan ja halusi tarjota. Minulla oli aamulla töihin meno, joten yritin hillitä kaljoitelua, mutta Kisu oli vankkumaton.

”Eiks mun tarjooma kalja kelpaa?”

Kelpasihan se. Kun kerroimme olevamme menossa katsomaan Irwiniä, Kisu päätti lyöttäytyä mukaan.

”Pistäisköhän se Remu parit rokit?”, uusi ystävämme kyseli artistit jo autuaasti sotkeneena.

Ehdimme Karjalantalolle soundcheckiin, jonka aikana Irwin ihmetteli lavalta sukeltelevia pitkätukkia.

”Ei, mutta eihän tää keikka oo vielä alkanut!”, kansantaiteilija hämmästeli naureskellen minun ja Riivatun hillitöntä moshaamista. Kisu tyytyi myhäilemään tyytyväisenä.

Loppuillasta Kisu katosi jonnekin, mutta itselläni vauhti vain yltyi. Muistan jossain vaiheessa katselleeni ihaillen, miten Irwin sutaisi tussilla nimmarit jonkun parikymppisen tytön tisseihin. Hyvä meininki.

Tuon illan jälkeen Kisuun törmäsi kylillä toistuvasti. Virnistys oli aina leveä ja kieli värikästä. Hän kertoi olleensa jossakin ”muina miehinä pienessä kippurassa” ja lähtevänsä seuraavaksi baariin ”ottamaan pitkät piimät”.

Kerran menin Teijan kanssa katsomaan Tanssiorkesteri Lossimiestä Joensuun torille. Yleisön joukossa oli myös Kisu, joka nautti ihmisten joraamisesta seisten lavan reunalla selkä bändiin päin. Hänen virnistyksensä oli jo niin leveä, että vaikka tuoppi oli ylähuulen kohdalla, valuivat juomat alahuulen ohi rinnuksille. Kisu tiirasi hetken tuoppia eikä löytänyt siitä reikää. Hetkeä myöhemmin sama toistui. Virnistys ei kadonnut huulilta hetkeksikään. Näky oli niin komea, että en unohda sitä koskaan.

Kisu juttuineen tekin meihin niin suuren vaikutuksen, etä teimme hänestä KaMu ry:n kanssa kappaleen ”Kisu on KaMu”.

Pari vuotta myöhemmin kuulin töissä, että Utrassa oli palanut sauna ja sen mukana mies. Kyseessä oli naapurin saunatuvassa majaillut Kisu. Tarkempaa tietoa tapahtumien kulusta ja palon syttymissyystä en ole saanut koskaan tietää, mutta epäilen Kisun lähteneen niin kuin eli.

Muina miehinä pienessä kippurassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s