Sukkahousuja ja lehmäjuoksua

Kiertueen seuraava keikka on Latvian ja Viron rajalla sijaitsevassa kaksoiskaupungissa, jonka Viron puoleinen osa on nimeltään Valga ja Latvian puolella oleva osa Valka. Meidät on buukattu soittamaan Borderrock-festivaalille Valkaan. Matkalla päätän kokeilla mehulinjaa ja ottaa kaljaa vähän varovaisemmin. Balanssi alkaa löytyä.

Ukkos-Jussi huomaa pakanneensa vahingossa matkalle puolisonsa sukat omiensa sijaan. Mies mustissa naisten polvisukissa näyttää niin syntiseltä, että Jonsson ja Jurskis vaativat saada ostaa hänelle myös sukkahousut. Ukkos-Jussi muuttuu entistä rivomman näköiseksi.

Jurskis kuvaa matkalla materiaalia kiertuedokumenttia varten, mitä nyt omalta sekoilultaan ehtii. Hän kiipeilee istuinten päällä munasillaan ja yrittää kusta kattoluukusta. Kun se ei ota onnistuakseen, hän haluaa käydä juoksemassa lehmien seassa laitumella. Alastomana tietysti.

Näin tehdään. Rane parkkeeraa auton lähelle laiduntavia lehmiä. Roger kuvaa, kun Jurskis ryntää juoksentelemaan lehmien sekaan.

”Ei helvetti. Täällä on paskaa joka puolella!”, Jurskis kiroilee poukkoillessaan lehmien välissä.

Pysähdymme huoltoasemalle. Ukkos-Jussi on jo lampsimassa sisälle pelkissä sukkahousuissaan, kun Rane nappaa hänet kiinni. Ranen mielestä näky on liian rivo. Etenkään kun sukkahousujen alla ei ole edes alushousuja.

”Joko pistät housut jalkaan tai pysyt autossa”, rumpaliroudari ohjeistaa painokkaasti.

Ukkos-Jussi tottelee pakon edessä ja kiskoo housut jalkaansa.

Festivaalialue näyttää komealta. Kyllä nyt kelpaa. Pitää vain ensin selvittää soittoaika ja miettiä vasta sitten seuraavaa siirtoa. Hyppään ulos autosta ottaen tukea etuoven karmista. Roger sytyttää tupakan ja paiskaa oven kiinni. Kipu vihlaisee sormiani. Katson käpälääni, sormet ovat nätisti etuoven välissä.

”Ei jumalauta!”, Roger parkaisee säikähtäneenä.

Sormissa ei tunnu olevan murtumia, tunto vain on sopivasti kateissa. Ei koskekaan ihan niin paljon kuin luulisi. Käsissä oli jo ennestään ruhjeita Riian katukivetyksestä ja pieniä palovammoja tupakasta, joten tuskinpa nuo viimeisimmätkään paljoa haittaavat.

Keikkaankin on vielä monta tuntia.

Ennen kiertueelle lähtöä olemme saaneet Myspacen kautta viestin suomalaiselta matkailuyrittäjältä, joka on laittanut pystyyn lomakylän Viron puolelle rajaa. Hän on kutsunut meidät saunomaan ja juomaan suomalaista kahvia, majoituskin järjestyisi. Koska soittoaikamme on vasta kahden maissa yöllä, päätämme ottaa tarjouksen vastaan. Yöpaikalle meillä ei ole tarvista, koska keikkajärjestäjä on hoitanut majoituksen festivaalialueen läheisyydestä, mutta sauna kiinnostaa. Soitan, että olemme tulossa ja saan ajo-ohjeet.

Yrittäjä odottaa meitä lomakylän pihassa. Menemme kahvilaan, jossa emäntä keittää meille kahvia samalla kun isäntä kertoo tarinoita yrittäjän elämästä Virossa. Lomakylän pyörittämisessä on riittänyt byrokratiaa, samoin väkivaltaa. Hänet on jopa hakattu omalle työpaikalleen hänen mentyään hillitsemään asiakkaidensa käsistä lähtenyttä juhlimista.

Tutustumme paikkoihin. Pihamaalla on hieno auto, 70 vuotta vanha kylpyammetta muistuttava Buick. Vanhasta suulista on tehty juhlapaikka lavoineen kaikkineen. Siellä on järjestetty keikkojakin, etupäässä 50-luvun rokkia. Toteamme, että kohdallamme ei taitaisi kysyntä ja tarjonta kohdata.

Sauna on pienen lammen rannassa. Laiturilta pääsee uimaan. Saunan ulkopuolella on penkki, jonka luona riisuunnumme. Ukkos-Jussi juttelee isännän kanssa mahdollisesta keikasta. Hänen toinen bändinsä sopisi paikkaan hyvin.

Olen juuri astumassa saunaan kun Ukkos-Jussi heittää housunsa. Hän ällistyy itsekin huomatessaan niiden alla olevat sukkahousut. Rumpalin ilme kertoo, ettei hän muista pukeutuneensa niihin lainkaan. Isäntä katsoo juttukaverinsa alusasuvalintaa hiljaisuuden vallitessa. Keskustelu keikasta tyrehtyy kuin seinään.

Painun lauteille nauramaan.

missaonkattolukku

sukkosjussi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s