Vale-Sorjonen rellestää

Kuukausi kohtalokkaan Kuopion keikan jälkeen lähden Teijan kanssa Joensuuhun kummipoikamme rippijuhliin. Samalla teemme neitsytajelun uudella vanillamme. Auto on ostettu jo kevättalvesta, mutta se on viettänyt koko kevään korjaamolla, jossa sen pellit on käyty tarkasti läpi. Lopulta se on saanut uuden punaisen maalin pintaansa. Auto on hieno kuin mikä ja katsastettu edellispäivänä.

Ajamisen juhlaa riittää peräti puoliväliin saakka. Kun olemme lähdössä jatkamaaan matkaamme Paltasen kesäkahviolla pitämämme tauon jälkeen, kuskinpuoleinen alatukivarsi pettää ja rengas taittuu alle.

Hyvin katsastettu. Onneksi tukivarsi petti parkista peruuttaessa eikä tien päällä.

Soitan paikalle hinausauton ja selvitän lähimmän autokorjaamon. Vani nostetaan hinausauton lavalle ja me kapuamme ohjaamoon. Teijalla on jalassaan kipsi paria viikkoa aiemmin saamansa tanssijan murtuman takia. Autan häntä tuuppaamalla takapuolesta. Istahdan vaimoni viereen sylissäni anopille menossa oleva metrinen tomaatintaimi. Taimi on kuulemma niin arvokas, että se on otettava mukaan ohjaamoon. Kolme koiraamme pitävät jumalatonta meteliä lavalle nostetun vanin kyydissä.

Kohtaus on kuin Tankki täyteen -tv-sarjasta.

Auto viedään pieksämäkeläiselle pajalle, jossa automekaanikot lupaavat laittaa sen kuntoon alkuviikon kuluessa. Vanhempani käyvät hakemassa meidät Pieksämäeltä Lehmoon.

Käymme viettämässä rippijuhlat ja saamme kuulla, että auto onkin valmis jo maanantaina. Korjaaja on käynyt hakemassa purkaamolta alatukivarren jo lauantaina töistä päästyään. Käyn ostamassa hänelle kossupullon bonukseksi hyvin tehdystä työstä. Lähdemme vanhempieni kyydillä kohti Pieksämäkeä.

Kolman risteyksessä olevalla levähdyspaikalla vaimo saa puhelun Kuopion maistraatista.

”Soitan tästä miehenne tekemästä väliaikaisesta osoitteenmuutoksesta Kuopioon. Tässä on vähän epäselvyyttä.”

Eikä ole ihan vähääkään.

”Nyt teillä taitaa olla väärä numero”, Teija ihmettelee.

Linjan toisessa päässä nainen kertoo nimeni ja henkilötunnukseni.

”Ootas, tuossa tuo on vieressä. Annan puhelimen sille itselleen”, Teija sanoo ja kertoo minulle puhelinta antaessaan mistä puhelu tulee.

Kuullessani, että kyse on Kuopion maistraatista, minulla välähtää välittömästi. Joku on alkanut käyttää minun ajokorttiani, joka varastettiin Kuopiossa lompakon mukana.

Maistraatista kerrotaan, että nimissäni on tehty väliaikainen osoitteenmuutos, jossa nimi ja henkilötunnus täsmäävät, mutta muut tiedot ovat täyttä puppua. Kerron soittajalle Kuopion tapahtumista ja hän mitätöi osoitteenmuutoksen. Otan tiedot ylös ja soitan Kuopion poliisiasemalle, jossa aiemmin tekemääni rikosilmoitusta päivitetään uusimmalla käänteellä.

En kuule asiasta mitään kuukauteen. Ilosaarirockissa käydessäni yövyn vanhempieni luona. Äiti on juuri tunkemassa alkometriä suuhuni, kun saan puhelun Kuopion poliisista. Juttua tutkiva poliisimies tietää kertoa, että henkilöllisyyttäni on käytetty taas.

Nimissäni on avattu puhelinliittymä, joka on annettu yhteystiedoksi autovuokrauksen yhteydessä. Vuokraajaksi on ilmoitettu joku toinen identiteettivarkauden uhri. Vuokrattua autoa on käytetty rötöstelyyn ympäri Kuopiota. Rikoksia selvitettäessä niiden taustalta on paljastunut poliisin vanhoja tuttuja.

Ihme porukoissa nuo poliisitkin liikkuvat.

Homma alkaa pikkuhiljaa selvitä, vaikka tekijöitä ei ole vielä tavoitettu. Tapausta selvittävä rikostutkija kertoo olevansa yhteydessä myöhemmin ja varoittelee, että kotiini saattaa tulla jatkossa epäselviä puhelinlaskuja.

Näin käykin. Tekijät ovat avanneet useampia puhelinliittymiä, joita käyttäen he ovat tilanneet televisioita ja tietokoneita. Kotiini saapuu laskuja useamman tuhannen edestä. Osa laskuista menee osoitteeseen, joka on ilmoitettu minun nimissäni tehdyssä osoitteenmuutoksessa. Poliisi sulkee liittymiä sitä mukaa kun niitä putkahtelee esiin.

Pari viikkoa myöhemmin menen Kuopioon rockfestivaaleille. Käyn samalla antamassa lausunnon Kuopion poliisiasemalla.

Laitoksella saan kuulla, että toinen epäillyistä on otettu kiinni. Ketkun kotoa on löytynyt ajokorttini ja osoitteenmuutoskaavakkeen ilmoittajalle jäävä osa. Jutun pääepäiltykin on tiedossa, mutta edelleen vapaalla jalalla.

Rikostutkija antaa minulle ajokorttini takaisin varovaisuuteen kehottavien hyvärokintoivotusten säestämänä.

vanipajalla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s